Skip to main content

I den här artikeln kommer vi att förklara hur basket uppfanns och reglerna för detta spel, som spelas mellan två 5-spelareslag. Lär dig om basketens historia, regler och många varianter. Vi kommer också att diskutera varför det är så populärt och var det spelas idag. Och om du är intresserad av att lära dig mer om själva spelet, läs vidare! Här är några snabba fakta om basket:

Naismith uppfann basketbollen

James Naismith var en kanadensisk-amerikansk läkare, sporttränare, fysisk utbildare och kristen präst. Han uppfann basketspelet och dess ursprungliga regelbok och var en framstående figur vid University of Kansas basketprogram. Hans många prestationer inkluderar uppfinningen av basket, den första basketregelboken och grundandet av basketprogrammet vid universitetet. Sporten blev en internationell sensation efter sin uppfinning 1891. Här är fem roliga fakta om James Naismith och basketens uppfinning.

Spelet spelas av två 5-spelare lag

Basket är en lagsport som spelas mellan två femspelarlag. Målet med spelet är att få bollen genom motståndarnas båge så många gånger som möjligt. Bollen är orange och svart, och spelarna använder en mängd olika dribblingar, passningar och skjutfärdigheter. Spelet spelas över fyra kvartal, där det vinnande laget har flest poäng i slutet av varje kvart. En match kallas ”övertid” om poängen är oavgjorda efter fyra kvartar. En basketmatch kan spelas av både män och kvinnor, och är den enda stora lagsporten som har sitt ursprung i USA. Basket uppfanns 1891 av James Naismith, en idrottsinstruktör vid Springfield College.

Spelets regler

Reglerna för basket definierar spelets regler. Basketspelare får inte vistas i området bakom motståndarnas korg i mer än tre sekunder. Området är också känt som nyckeln eller körfältet. Denna regel kom till på grund av matchen mellan University of Kentucky och University of New York, där Kentucky-tränaren Adolph Rupp avråddes från att ta med sig domaren. Notre Dames George Keogan varnade Rupp för diskrepanserna i tjänstgöringen mellan Mellanvästern och östern. Detta var ögonblicket då tresekundersregeln kom till.

Variationer av spelet

De olika formerna av basketspel inkluderar hoopball, halvplansbasket och tre-mot-tre. Spelet för två spelare spelas vanligtvis med en korg. Det finns också andra varianter som bara använder en korg, och inkluderar ”H-O-R-S-E”, där två eller flera spelare försöker matcha korgslag. Vissa varianter spelas med off-arm skytte, medan andra kräver alternerande armar. Varje form fokuserar på olika färdigheter eller övningar, inklusive dribbling, passning och skjutning.

Hälsorisker med att spela basket

Bland hälsoriskerna med att spela basket är risken för tandlossning. Detta kan förhindras genom att bära ett munskydd, som skyddar tänderna från skador. Andra hälsorisker med att spela basket inkluderar andra typer av skador, såsom skrubbsår och skärsår. Små barn är mer benägna att drabbas av dessa skador än äldre spelare. Otillräcklig träning kan också bidra till risken för skador, särskilt hos ungdomar. För att undvika eventuella skador måste spelare följa reglerna och teknikerna för att spela basket på ett säkert sätt.